MALATYA (İGFA) – Malatya’daki çalıştayın açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, insan kaynaklı global ısınma, bu yüzyılın en büyük meydan okumalarından biri olduğunu söyledi. “Dünyamız, 150 bin yılda sırf 1°C ısınırken, son 150 yılda bu artışın üzerine çıkmıştır” diye Mum, “Bunun doğal bir sonucu olarak kuraklık, sel, taşkın, kasırga üzere çok hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artmış; buzulların erimesi, deniz düzeyinin yükselmesi ve asit oranlarının yükselmesi üzere aksilikler hem ekosistemleri hem de insan ömrünü önemli tehditlerle karşı karşıya bırakmıştır” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel planlama, ulaşım, güç, atık idaresi ve etraf düzenlemelerinde iklim değişikliği ile çaba ve ahenk çalışmalarını öncelikli hale getirdiklerini lisana getiren Mum, “Bilim insanlarının da açıkça belirttiği üzere, iklim değişikliğinin en değerli sebeplerinden biri insani faaliyetlerin neden olduğu sera gazı salımlarıdır. Bilhassa kentler, dünya nüfusunun %60-70’ini barındırması ve sera gazı salımlarının yaklaşık %70’ini üretmesi nedeniyle bu çabanın merkezindedir. Kentlerimiz, yalnızca bu sorunun bir kesimi değil, tıpkı vakitte tahlilin de anahtarıdır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, kentsel planlama, ulaşım, güç, atık idaresi ve etraf düzenlemelerinde iklim değişikliği ile çaba ve ahenk çalışmalarını öncelikli hale getirmiş bulunuyoruz” dedi.
İki oturum halinde gerçekleştirilen ‘Malatya İklim Değişikliği Hareket Planı Merkez Çalıştayı’nda bir konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Etraf Muhafaza ve Kontrol Daire Başkanı Salih Uzun, yaşanan iklim değişikliğinden ötürü bir mühlet sonra insanlarda bir müddet sonra toplu göç hareketinin başlayacağını söyledi.
Uzun, iklim değişikliği ile ilgili yaşanan badireler kuraklıklar, sel baskınları, fırtınalar, doğal afetler yaşanmaya başladığı vakit beşerler toplu bir halde göç hareketine başlayacağını söyledi.
ÇALIŞTAYDA ÇOK SAYIDA SUNUM YAPILDI
Bu ortada Malatya İklim Değişikliği ve Hareket Planı Çalıştayı’nda İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımıcısı Prof. Dr. Ali Sınağ tarafından ‘Sürdürülebilirlik ve İklim’, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Erdin Bozkurt tarafından ‘Depremle Yaşamak’, Ankara Hacı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayati Beşirli tarafından ‘Sosyolojik Bakış Açısıyla İklim’, Jeoloji Mühendisi-Ekonomist Cevdet Özmen tarafından da ‘İklim Hareket Planları Yol Haritası ve Malatya SGE’ bahislerinde sunumlar yapıldı. Sunumların akabinde konuklarla soru karşılık, dilek ve tekliflere yönelik sohbet gerçekleştirildi.