Başkan Büyükkılıç: “Kayseri, bir açık hava müzesi”

Mehmet UZEL / KAYSERİ (İGFA) – Kayseri’de turizm alanındaki her hususa has ziyadesiyle zenginlik olduğunu lisana getiren Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’miz gerek 7 bin yıla yaklaşan kadim tarihi mazisi, gerekse başta Erciyes üzere heybetli ve hoş bir dağ olmak üzere tabiat hoşlukları bakımından dolu dolu olan ve Anadolu’muzun ortasında, tüm yolların kavşak noktasında, tarihten bu güne baharat yolu da olmak üzere ticaret kervanları üzerinde yer alan pozisyonu itibariyle değerli bir kentimizdir. Tüm bu özelliklerinden ötürü Kayseri’miz turizmin de adeta beşiği sayılabilecek ölçüde bir turizm kenti olmayı ziyadesiyle hak etmektedir” dedi.

Kayseri’nin turizm noktasında hak ettiği yere gelmesi gerektiğine işaret eden Büyükkılıç, şunları kaydetti:

“Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kayseri Valiliği, ilçe belediyeleri ve turizm konusundaki sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve dayanışma içerisinde bu korkumuzu çekmekte, bu çabamız de gütmekteyiz. Ayrıyeten çabalarımız sonucunda gastronomi kenti Kayseri’mizin UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı Ulusal Listesi’nde yer almasını sağlayarak kıymetli bir adım atarken, bunun da hakkını verdik, gastronomi çalıştayları, gastronomi günleri düzenleyerek içerisini doldurduk. Koramaz Vadimiz ve yaklaşık 7 bin yıllık kadim geçmişi ile Kültepe’miz yeniden gayretlerimiz sonucu Unesco Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer aldı.”

Kayseri’yi açık hava müzesi olarak niteleyen Lider Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin dayanak verdiği hafriyat çalışmaları ile milyon yıllık fosillerin ve tarih öncesi kalıntıların gün yüzüne çıktığını, yapıtların ve kalıntıların ise müzelerde sergilendiğini lisana getirdi.

Büyükkılıç, taşınmaz olan tarihi yapıtların de restore edilerek turizme kazandırıldığının altını çizerek, “Açık hava müzesi niteliğindeki kentimizde hafriyat çalışmalarına dayanak vererek milyon yıllardan bahsedilen fosillerin ve tarih öncesi pek çok kalıntının gün yüzüne çıkarılmasına vesile olduk. Taşınmaz somut Keykubadiye Sarayı üzere Kızıl Köşk üzere Kayseri Meskenleri üzere Gavremoğlu Konağı üzere yapıtlarımızı ise restore ederek turizme kazandırdık. Yeni müzeler açtık, yenilerini açmayı planladık, çalışmaları sürüyor. Kentimizde 6 adet müze, 18 adet onarım, 7 adet hafriyat dayanağı, 8 alanda turizm faaliyeti gerçekleştirdik. Kayseri’mizi turizm kenti, müzeler kenti yapma istikametinde kararlıyız. Bu hoşluğu herkes görmeli” tabirlerinde bulundu.

Kayseri’de turizmin tarih bakımından pek güçlü olmasının yanında Kayseri’nin kültürel ve tabi zenginlikler manasında da değerli bir yeri olduğunu belirten Lider Büyükkılıç, “Kayseri yalnızca tarih bakımından bir turizm kenti değildir. Tıpkı vakitte kadim tarihinden gelen güçlü kültürel pahaları bakımından ve tabi hoşlukları bakımından da kıymetli bir yer tutmaktadır. Gastronomisi, mahalleleri, gelenekleri görülmeye bedel olan kentimiz, Erciyes Dağı ile Hacer Ormanları ile dünyanın en yüksek ikinci şelalesi Kapuzbaşı ile Sultan Sazlığı Kuş Cenneti ile Hürmetçisi ile Sindelhöyük, Soğanlı Vadisi, Koramaz Vadisi ile daha sayamadığım pek çok doğal zenginliği ile yerli yabancı ziyaretçilerini bekliyor. Öte yandan Kayseri’nin sıhhat turizmi ile de öne çıkan, yurt dışından dahi pek çok ziyaretçinin sıhhat hizmeti almak, sıhhat manasında kentimizden istifade etmek için geldiği bir kenttir. 15’i akredite olmak üzere 30 civarında sıhhat kuruluşu bulunan kentimiz, sıhhat turizminde de kendine yer edinmektedir” diye konuştu.

Kayseri’de turizme hizmet etmek için sanal dünyada da yerlerini aldıklarını tabir eden Büyükkılıç, www.kayseri.com.tr isimli turizm portalı kurduklarını, turizm haritalarını yenilediklerini ve yeni haritalar hazırladıklarını belirterek, yeni periyottaki turizm çalışmalarından bahsetti. Lider Büyükkılıç, “Şehrimizin kıymetli tabiat varlıklarından olan; Erdemli Vadisi, Soğanlı Vadisi Islah Projesi’ni hayata geçireceğiz. Erciyes ve sarımsaklı bölgelerinde karavan park projelerini hayata geçireceğiz. Geniş iştirakli sıhhat turizmi kongresini gerçekleştireceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir